Pred početak radova na isušenju Skadarskog jezera

Karikatura “Pred početak radova na isušenju Skadarskog jezera” objavljena je (u boji) na naslovnici u Ježu 16. srpnja 1949. (br. 524, god. XV), a autor je Ivan Lučev.

Skadarsko jezero (albanski Liqeni i Shkodrës) se nalazi u crnogorsko-albanskom graničnom području i obuhvaća 391 km², od čega 243,1 km² pripada Crnoj Gori, a 147,9 km² Albaniji. U dvomjesečniku “Ribarstvo Jugoslavije” (ožujak − travanj 1949.) najavljeni su radovi “za osvajanje hiljada hektara obradivog zemljišta koje je stalnim porastom vode jezero svake godine otimalo od kopna”, a to je “jedan od najvećih radnih zadataka Petogodišnjeg plana.” Nadalje se navodi da je poznato “da je postojao i bolji put od dosadašnjeg projekta − zajednička regulacija Skadarskog jezera s NR Albanijom, koja bi donijela neocjenjive koristi albanskom i jugoslavenskom stanovništvu. Zaslijepljene pristalice rezolucije Informbiroa u Tirani odbacile su prijedlog zajedničkog rješenja ovog za narod oko Skadarskog jezera životnog pitanja. (…) Međutim, zbog toga ne će trpjeti jugoslavensko stanovništvo. Melioracija Skadarskog jezera već počinje po novom projektu. (…) … ukupna godišnja vrijednost proizvodnje na melioriranim područjima Skadarskog jezera iznosit će blizu 400 milijuna dinara.”

Lučev je iskoristio tada aktualne gospodarske događaje kao inspiraciju za ovu karikaturu − isušivanje (melioracija) Skadarskog jezera. U dvomjesečniku “Ribarstvo Jugoslavije” (ožujak − travanj 1949.) navodi se da voda “često odnosi bogate žetve albanskim seljacima, a ostavlja pustoš, nove močvare i malariju”, pa je Lučev prikazao migraciju komaraca i žaba u Albaniju, izrugujući se s propagandnim aparatom Informbiroa, tj. s njihovim “zujanjem” i “kreketanjem”.