Paravan

Karikatura “Paravan” objavljena je (u boji) na naslovnici u Ježu 18. lipnja 1949. (br. 520, god. XV), a autor je Ivan Lučev.

Karikaturom dominira ogroman paravan (rezolucija Informbiroa), koji simbolizira tajne radnje u Albaniji. Jedino što se vidi to je natpis sa smrtnom presudom Kočiju Dzodzeu (albanski Koçi Xoxe), koja je donesena na sudskom procesu održanom u tajnosti 1949., tzv. Tiranski proces.

Koči Dzodze, komunist i ministar tijekom prvih godina Narodne Republike Albanije, nije se složio s rezolucijom Informiroa 1948., jer je bio protiv staljinističke metode osude i izolacije Jugoslavije. Streljan je 1949. pod optužbom da je titoist.

Od 1941. Dzodze je bio jedan od vođa Narodnooslobodilačkog pokreta Albanije. U svibnju 1944. bio je izabran za zamjenika predsjednika Visokog savjeta Albanije i dobio čin general-pukovnika. Nakon rata, došao je na čelo Ministarstva unutarnjih poslova, organizirao je tajne službe i rukovodio borbom protiv ostataka antikomunističkih grupa po Albaniji. Bio je i član Politbiroa KP Albanije i poslanik u Skupštini.

Po donošenju Rezolucije Informbiroa protiv Jugoslavije 1948. i prekidom diplomatskih odnosa Albanije s Jugoslavijom, počeo je da gubi uticaj. Posle povratka ministra vanjskih poslova i premijera Albanije Envera Hoxhe (Hodže) iz Moskve, Dzodze je uhapšen krajem 1948. Na sudskom procesu u Tirani (Tiranski proces), održanom u tajnosti, koje je počelo 11. svibnja 1949. optužen je za veleizdaju te osuđen na smrt zbog svojih „projugoslavenskih“ aktivnosti i streljan. Do danas se ne zna gde je njegov grob. Uz njega, osuđeni su Pandi Kristo, Vask Koleci, Vango Mitrojorgiter i Nuri Huta, koji su dobili duge zatvorske kazne.

Nota vlade FNRJ vladi NR Albanije kojom vlada FNRJ otkazuje ugovor o prijateljstvu između FNRJ i NR Albanije poslana je 12. studenog 1949.