Razne zemlje – razni običaji

Karikatura “Razne zemlje – razni običaji” objavljena je (u boji) na naslovnici preko cijele stranice u Ježu 3. rujna 1949. (br. 532, god. XV), a autor je Sabahudin Sabo Hodžić.

Hodžić karikira frustiranost Sovjetskog Saveza, što još više naglašava prikazujući jugoslavensku smirenost. Sve se vrti oko nota, tj. oko dvoznačnosti te riječi: “grafički znak za glazbeni ton” i “dopis jedne države drugoj s posebnim značenjem i s određenim povodom”. Dok moskovska “Pravda” ne želi objavljivati ni “jugoslavenske muzičke note”, beogradska “Borba” objavljuje “note sovjetske vlade”, tj. dopise.

Trenutak je koji se može smatrati početkom otvorena neprijateljstva 5. lipnja 1949. kada su Jugoslavija i SSSR razmijenili note u kojima su izrečene teške optužbe. U prvoj Jugoslavija optužuje SSSR da pruža utočište jugoslavenskim emigrantima koji šire ibeovsku propagandu, a u drugoj SSSR optužuje Jugoslaviju da provodi neprijateljsku politiku prema njemu i da je u Beogradu na vlasti antikomunistiĉki i antidemokratski režim. Očito je da su međusobni odnosi pali na najnižu razinu. Sve su prosvjedne note od toga trenutka nadalje bile izuzetno oštre i mnogo češće su se pojavljivale u novinama nego do tada.

Tijekom srpnja i početkom kolovoza 1949. između Beograda i Moskve razmijenjeno je mnoštvo nota, a granični okršaji, sabotaže i drugi incidenti postali su učestaliji. Bilo je to „vruće ljeto“ za jugoslavenske odnose sa Sovjetskim Savezom i zemljama istočne Europe. Pritisak se najviše osjećao na južnim granicama zemlje, prema Albaniji, Bugarskoj i Grčkoj.