Izbori u Trstu

Karikatura “Izbori u Trstu” objavljena je (c/b) u Kerempuhu 25. lipnja 1949. (br. 194, god. V), a autori su Walter Neugebauer i Marcel Čukli, koji su kao dvojac objavljivali pod pseudonimom Vanič.

Vanjska je politika Jugoslavije bila i nakon Rezolucije 1948. još uvijek naklonjena SSSR-u. Zanimljivo je to da je vrijedilo i obrnuto. Jugoslavenska je delegacija na Dunavskoj konferenciji u Beogradu potpuno podržavala sovjetski prijedlog Konvencije o plovidbi Dunavom, dok je Sovjetska delegacija na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a podržala jugoslavensku pritužbu na račun ponašanja američkih snaga na Slobodnom teritoriju Trsta. I jugoslavenska delegacija pri UN-u podupirala je Sovjete, primjerice njihov prijedlog o smanjenju naoružanja. O tome je govorio Edvard Kardelj (potpredsjednik jugoslavenske vlade 1945.–1963. te ministar vanjskih poslova 1948.–1953.), a zanimljivo je da je upravo on godinu dana poslije bio taj koji je na istome mjestu osudio SSSR i njegovu politiku prema Jugoslaviji.

Godine 1949. među talijanskim je komunistima prevladalo stajalište za Rezoluciju, Vidalijevi pristaše u KP-u STT-a,* također su je podržavali. Tako se u tisku navodi da su posljedice informbiroovske djelatnosti na području STT-a dovele do raskola tamošnje partije i do približavanja stavu KP-a Italije o priključenju Trsta Italiji, što je vidljivo i na ovoj karikaturi.

Uspostavljanjem Slobodnog teritorija Trsta 1947., Vittorio Vidali postaje jedan od najprominentnijih članova komunističke partije STT-a. U KP Julijske Venecije, odnosno STT-a, predstavljao je talijanske komuniste. Po objavi Rezolucije Informbiroa u Trstu je u srpnju 1948. došlo do raskola KP STT-a, kad su se za Vidalija i za Rezoluciju opredijelili gotovo svi talijanski te oko 20% slovenskih članova.

________________________
* Slobodni teritorij Trsta